Seznam streamuje

Tak nám i seznam.cz nasadil streaming hudby. Narozdíl od konkurentů(a) v podobě centrum holdings, či iDnes nevsadil na spolupráci s abradio, nebo play, ale používá svoje řešení. Bohužel.

Osobně si myslím, že se jedná o jediný subjekt, který by mohl být konkurent pro play.cz a AB – seznam efekt totiž funguje. Bohužel.

Projekt Radio.Lide.cz v současnosti streamuje čtyři stanice patřící do rodiny francouzské Lagardere. Navíc přináší několik dalších nových čistě internetových streamů. Co jsem lehce zkoušel, je z čeho si vybrat. Hudební stream je dělaný profesionálně, pravděpodobně také Lagardere – svědčí o tom hlas Karla Kučery, známý ze self proma rádia Evropa 2.

Největším problémem je však zvolená technologie. Seznam, známý svou láskou ke “svobodným” technologiím vybral snad nejhorší možnost. Streaming v silně zaostalém (a zastaralém) formátu MP3. Opravdu nebylo možné vybrat hůře. Zvuk, narozdíl od rozšířené technologie Windows Media zní opravdu plechově – až odporně. A to i při 128kbitové streamu. Navíc streamování na opravdu divných portech. 3025/TCP opravdu není oficiálním portem pro provoz streamu, což znamená problém při poslechu ze strany různých shapovacích technologií, narozdíl od 554/TCP, na kterém je standarizovaný bezproblémový Real Time Streaming Protocol využívaný v technologiích na bází Windows Media, nebo Real.

Takže milý sezname, marketingově se bude pravděpodobně jednat o použitelnou službu. Technologicky to ale opravdu zvládnuté nemáš.

4 komentáře: „Seznam streamuje

  1. Unknown 7.10.2008 / 19.03

    A už jsi jim to takhle pěkně napsal do Seznamu? 🙂
     
    A nejsi ty náhodou agent západních buržoazně-kapitalistický tajných služeb? 🙂
     
    Neděláš ty pro Billovo chlapce? 🙂
     
    No nic, promluvíme si o tom na příštím WUGu… 🙂

  2. Petr 7.10.2008 / 19.47

    Ano, tobě se nelíbí, jak je to technlogicky udělané. Protože technologiím rozumíš. Standartní uživatel této služby ale ví o tom jediné velké prd. Takže zhlediska úspěchu (aneb vše děláme pro ZISK) je lepší mít "špatně" technologicky navrhnutou službu, na kterou mi chodí denně 10.000 lidí než dokonale standartizovanou službičku, na kterou přijde 10 lidí z toho ten jeden jsme já.

  3. Jan 15.10.2008 / 9.03

     zcela upřímně, hlavně když to bude fungovat. Myslím, že normální člověk ani nečeká, že by po internetu měl stejnou, ne-li lepší kvalitu zvuku, než z klasického rádia. Pro uživatele je nejdůležitější stabilita a jednoduchost – KISS – Keep It Simple and Stupid.
    A ještě si dovolím e-jirku poupravit v to, že Seznam.cz MĚL lásku ke svobofným technologiím, ale jak jistě ví, od nedávné doby zmigrovaly kompletně na Microsoft-based řešení. Takže v Sezamu teď nenajdete Lotus Notes/Domino ale Outlook/Exchange, Sharepoint, ForeFront, SystemCenter… 

  4. Jirka 15.10.2008 / 12.42

    Včera večer to nestreamovalo vůbec. Nečekám, že kvalita bude stejná, jako z rádia, ale pokud to porovnám s výstupem z play, nebo abradio, jsme úplně někde jinde…

Napsat komentář